PROFESOR ALEKSANDAR OTKRIO 3 GLAVNA SIMPTOMA RAKA: Jedan je od najsmrtonosnijih, svi ih znaju a ĆUTE O NJIMA
profesor Aleksandar Stefanović, Foto: Printscreen/rts

simptom

PROFESOR ALEKSANDAR OTKRIO 3 GLAVNA SIMPTOMA RAKA: Jedan je od najsmrtonosnijih, svi ih znaju a ĆUTE O NJIMA

Lekari i pacijenti koji se susreću sa ovim tipom kancera, znaju koliko je teško oboljenje

Objavljeno:

Rak jajnika jedan je od najsmrtonosnijih ginekoloških kancera. Može da se javi u bilo kojoj fazi života, a najveći broj slučajeva beleži se kod žena koje se još nisu porodile. U Srbiji godišnje oboli oko 800 žena, a premine 450. U svetu, tu dijagnozu dobije više od 250.000 žena, a premine više od 140.000. Kako promeniti ovu katastrofalnu statistiku?

"Rak jajnika jeste najsmrtonosniji od svih ginekoloških maligniteta. Najviše zbog toga što nema specifične rane simptome koji bi ukazali na opasnost. Ima uobičajene simptome, a to su nadutost stomaka, štucanje, mučnina. Oni se najčešće ne vezuju samo za ginekološke organe", rekao je za RTS profesor Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije.

Drugi veliki problem jeste što ne postoji adekvatan skrining, kao što je to slučaj sa rakom grlića materice. Lekarima su na raspolaganju klasičan pregled, ultrazvuk, magnetna rezonanca, PET skener i tumor markeri. Uprkos tome što kancer jajnika spada u retke bolesti, u Srbiji od njega oboleva 6 od 100.000 žena.

Lekari i pacijenti koji se susreću sa ovim tipom kancera, znaju koliko je teško oboljenje. Kao i većina kancera i rak jajnika je bolest starijeg životnog doba, obično se javlja u postmenopauzi i najčešće je otkrivaju u trećem ili četvrtom stadijumu, kada je stopa petogodišnjeg preživljavanja tek 30 do 40 odsto.

"Kada bismo ovu bolest otkrivali u ranim stadijumima, prvom i drugom, procenat petogodišnjeg preživljavanja je 90 odsto. Skoro svaka žena bude izlečena ako rano otkrijemo", otkrio je Aleksandar Stefanović. Prema njegovim rečima, mora se povećati svest kod žena da se češće javljaju na redovne preglede. Iako se bolest teško otkriva, veća je šansa da se primeti ukoliko žena redovno ide na kontrole.

03:23

STEVAN PROSLAVIO 100. ROĐENDAN! Najstariji čitalac Kurira oslobodio decu iz ustaškog logora, preživeo rak grla, infarkt i koronu

(Espreso/Mondo/RTS/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.